Malta
Deși este una dintre cele mai mici țări din Europa, Malta are puterea de a deține un număr infinit de obiective turistice, fiind ajutată de cadrul său natural. O țară mică din Marea Mediterană, pe care mulți iubitori de călătorii doresc să o viziteze.
După un zbor care mi s-a părut extrem de scurt, poate pentru că dorința de a ajunge cât mai repede în Malta era arzătoare, am pășit cu încredere în afara aeroportului. Era seară, așa că m-am cazat și m-am pregătit intens pentru ce urma.
Prima zi de vizite a fost în Marsaxlokk, un orășel mic din sud-estul insulei. M-am lăsat condus de localnici și de priveliștea pe care marea și stâncile mi-au acordat-o. În drum spre St. Peter's Pool, am dat de o zonă în care pietrele și zidurile parcă veneau de pe altă planetă. Piscina naturală St. Peter este magnifică, sub stâncă aflând-se o plajă într-o peșteră. După această peripeție pe stânci, am decis să revin în inima orășelului pentru o plimbare pe marginea mării. Seara, am descoperit un nou oraș, Marsaskala, care m-a uimit cu biserica sa impunătoare și golful pe care aceasta îl păzea.
O nouă zi, o nouă aventură, de această dată am făcut un tur al celor trei orașe: Birgu, Senglea și Cospicua. Aici am descoperit clădiri vechi, piețe, dar și o plăcere de a mă plimba pe străduțele înguste. Ziua a continuat în capitala Maltei, La Valletta, care este un oraș mic, dar care dispune de o gamă largă de locuri de vizitat. La intrare, se regăsește Fântâna Tritonilor, apoi se intră în cetate peste un pod. Străzile de piatră, destinate pietonilor și clădirile vechi mă făceau să mă simt un adevărat cavaler din istorie. Grădina Upper Barakka este un loc perfect pentru relaxare, dar și un loc foarte bun pentru a fotografia tunurile.
Cea de a treia zi a început cu descoperirea orașului St. Julian, unde am întâlnit o mulțime de pisici, dar și statuia „Love”. Desigur, ca în orice alt oraș din Malta, bisericile sunt nelipsite, dar și marea în cele mai albastre nuanțe. Sliema a fost următorul punct de pe lista mea, locul de unde Valletta se lasă fotografiată de către milioane de vizitatori. Seara, nu am vrut să pierd ocazia de a vedea capitala Maltei îmbrăcată în luminile nopții. Fântâna Tritonilor era un adevărat spectacol de lumini, iar becurile de pe străzile încărcate de turiști parcă induceau starea de petrecere.
Cu cât treceau zilele, cu atât eram mai surprins de ceea ce oferă Malta. Ziua era abia la început, însă eram pornit să vizitez cât mai multe locuri, așa că am mers în Mosta, pentru a vedea Biserica Rotunda și catacombele. Excursia a continuat în Rabat și Mdina. vechea capitală a micii insule, astăzi fiind un mic oraș istoric. Următoarea oprire a fost la Dingli, niște stânci de pe care se vede o priveliște care îți taie răsuflarea.
În a cincea zi, am luat vaporul pentru a trece pe insula Gozo. Am ajuns în cel mai mare oraș de pe insulă, Victoria pentru a vizita Citadela. Victoria se află în centrul insulei, ceea ce face ca toate autobuzele să treacă pe acolo. Așadar, am luat autobuzul spre Xlendi, un loc mic, aflat în pantă, unde valurile ascundeau plaja. Clădirile erau închise într-un golf, stâncile fiind de ambele părți. Mai târziu, am fost la Peștera Tal Mixta, un loc ce părea a fi pe Planeta Roșie, dar marea era elementul care contura faptul că eram în continuare pe Pământ. După această experiență intergalactică, am mers la una dintre cele mai recunoscute biserici din Gozo, Ta Pinu. Am ajuns când soarele începea să apună, ceea ce a făcut ca atmosfera să fie și mai intensă. Modul în care culorile se completau era rupt din picturi celebre.
Următoarea zi a început cu o plimbare cu barca la Laguna Albastră și la grote. Laguna este închisă de insulele Comino și Cominotto, iar culoarea apei este magnifică, se putea observa un albastru, cum doar în filme credeam că există, soarele se oglindea în apa cristalină, efectul fiind unul de excepție. M-am întors pe insula Gozo deoarece nu reușisem să vizitez tot ce mi-am propus cu o zi înainte. Am fost în Golful Dwerja, locul unde a existat Fereastra de Azur. Aici am putut vedea și Inland Sea, unde marea pare a fi închisă de stânci, însă există o grotă prin care valurile pot trece.
Ultima zi în Malta a fost rezervată distracției, pentru a îmi aminti de copilărie. Am vizitat Popeye Village, unde se puteau găsi căsuțe și personaje din desenul animat „Popeye Marinarul”. Este un loc special pentru copii, dar și adulții au nenumărate motive pentru a vedea acest loc. L-am catalogat a fi un loc unic și magic, unde realitatea întâlnește ficțiunea. Înainte de a pleca spre aeroport, am decis să mai merg încă odată în Valletta pentru o ultimă serie de poze în Malta.
Recomand vizitarea a cât mai multor atracții turistice deoarece Malta este o țară care merită întreaga atenție a turiștilor. Concluzia este una simplă pentru mine: aș reveni în această insulă oricând aș avea oportunitatea.
Pentru mai multe fotografii, apasă aici